Reglament Sindicatura Municipal de Greuges
Consulta prèvia
S'obre consulta prèvia sobre la modificació del reglament que regula la figura de la Sindicatura de Greuges de Sant Boi
El Ple de l’Ajuntament de Sant Boi va acordar en sessió del 2 de maig del 2000 la creació del defensor del ciutadà i va aprovar el seu reglament.
Aquest va ser un dels reglaments pioners en l’àmbit municipal i ha permès desenvolupar i consolidar la figura de la Sindicatura de Greuges a la nostra ciutat. Però després de 22 anys, en un context en el qual s'han produït i s'estan produint grans canvis i transformacions en la nostra societat, cal fer una revisió profunda del seu contingut i adaptar-lo a la nostra realitat actual.
En aquest sentit, el Reglament Orgànic Municipal (ROM) aprovat definitivament el 20 de juliol de 2017 va derogar el Reglament del Defensor del Ciutadà i manté, a través de la disposició transitòria quarta, la vigència dels títols III i IV del Reglament del Defensor del Ciutadà fins que s'aprovi i entri en vigor un nou reglament. El ROM també manté una regulació bàsica de la Sindicatura de Greuges Municipal al capítol VII del títol I.
Quan es va elaborar el ROM ja hi va haver un consens sobre la necessitat de modificar el reglament de la Sindicatura de Greuges, i des de llavors es troba, a nivell reglamentari, en una situació de provisionalitat que no convé allargar més.
Per això es fa del tot necessària l'aprovació d'un nou reglament que reguli el funcionament de la Sindicatura de Greuges de Sant Boi.
Aquesta nova regulació ha de tenir com a objectiu modernitzar la institució, introduint conceptes clau que, tot i que han acompanyat històricament la figura de la sindicatura de greuges en aquests anys, actualment han reforçat la seva rellevància: conceptes com la transparència, el retiment de comptes, el govern obert o el paper de la sindicatura en un sistema d'integritat pública com el que està impulsant l'Ajuntament a través de la renovació del seu codi ètic.
Alguns aspectes que han de ser tractats en aquest nou reglament són: el sistema d'elecció de la figura del Síndic o Síndica, la millora i la incorporació de l'administració electrònica en els seus procediments i en la seva relació amb els diferents departaments municipals, així com la difusió i comunicació de la seva figura per tal que sigui coneguda i reconeguda per la ciutadania. També han de millorar aspectes formals i de llenguatge més apropiats.
Per això, en el moment d’iniciar els treballs de redacció del nou reglament es realitza una consulta prèvia a la ciutadania segons estableix la llei de procediment administratiu 39/2015 perquè aquelles persones o institucions que ho desitgin puguin realitzar les seves aportacions sobre el contingut d’aquesta norma.
Pots participar en la consulta AQUÍ
Compartir: